Noored jõutõstjad näitasid Euroopa Meistrivõistlustel taset ning annavad lootust Eesti jõutõstmisele

25. novembrist kuni 4. detsembrini toimunud Euroopa meistrivõistlustel võitsid eestlased mitmeid medaleid. Suurem enamus just noorte vanuseklassis.

25. novembril alustasid Eesti noored naisjõutõstjad Katriin Sildnik, Marelin Jüriado, Kärolin Rohtla ning Pille Pihlik oma võistlusega. Kokku võideti 10 medalit, ning püstitati isegi 1 Euroopa rekord. Uurime tüdrukutelt kuidas nad selle tavapäraselt mehelikuks alaks peetava spordini jõudsid, kuidas nad võistlusega ise rahule jäid ning mis neid tulevikus ees ootab.

Esimesena võistlustules olnud 18-aastane Katriin Sildnik, kaaludes ise vaid 51.95kg, tõstis kolme ala kokkuvõtteks ehk kogusummaks 297.5 kg. Võistluse lõppedes oli ta saavutanud kolmanda koha nii kükis kui jõutõmbes, kuid kõige olulisemalt pronksmedali kogusummas. “Meistrivõistlustega jäin väga rahule! Olen isegi imestunud oma tulemuste üle. Ma usun, et kindla peale oleksin suutnud rohkem tõsta, kuid hommikul läks natuke raskeks kaaluklassi saamisega. Olek oli väsinud, kuid surusin end sellest läbi.” Noor naine leiab, et enese piiride ületamine on sõltuvust tekitav ning plaanib oma sportlaskarjääri pikalt ette: ”Kunagi tahaks ka jõuda Euroopa ja maailma rekorditeni.”

18- aastane Kärolin Rohtla on järgmine Eesti jõutõstmise imelaps. Vaid aasta tagasi jõusaalis korrapäraselt treenima hakanud Pärnu tüdruk saavutas -84kg kaaluvate noorte naiste arvestuses teise koha. Sealjuures  on tähelepanuväärne, et kuldmedali teenis tüdruk kükis tulemusega 168 kg, mis tähistab uut Euroopa rekordit. Jõutõmbes saavutas ta pronksmedali. Rohtla ise jääb tulemuste osas napisõnaliseks, sest soovitud uusi isiklikke rekordeid ei õnnestunud püüda. Sellegipoolest on neiu tuleviku osas entusiastlik: ”Edasine plaan on võistelda juuniorite vanuseklassis ning rekordeid purustada!”

Marelin Jüriado on viimastel aastatel näidanud noorte vanuseklassis väga kõrget taset, nii ka seekord. Üle 84 kg kaaluvate noorte naiste seas saavutas Jüriado kindla edumaaga esikoha, olles ise üks kergematest naistest oma kategoorias. Lisaks kogusumma medalile võitis noor neiu ka hõbemedali kükis ning kuldmedalid nii lamades surumises kui ka jõutõmbes. Jüriadol endal on tulemuse osas aga kahetised tunded: ”Jäin väga rahule, kükis ja lamades surumises saavutasin isiklikud rekordid, kuid jõutõmbega nii rahule ei saa jääda, sest isiklikku rekordit seal ei tulnud.” ei varja neiu oma pettumust.

Aasta lõpuni plaanib Elvast pärit tüdruk võistlustest puhata, sest uueks aastaks on seatud suur eesmärk- püstitada Euroopa jõutõmbe rekord.

Samas kaalukategoorias tuli Pille Pihlik 6. kohale, kes on tegelenud jõutõstmisega vaid alates käesoleva aasta algusest ning sooritas EM-il kõikides tõsteviisides uued isiklikud rekordid.

Noorte meeste seas hoidsid Eesti nime au sees Magnus Magnusson kuni 83kg noorte kategoorias, Martis Muuli kuni 93kg, Reinhard Rebane kuni 105kg ja Henrik Högström kuni 120 kg noorte kategoorias. Nii Magnusson kui Muuli tulid oma kategoorias kumbki oma kategoorias 9. kohale.

Reinhard Rebane näitas juba käesoleva aasta oktoobris toimunud avatud klassi Eesti meistrivõistlustel väga kõrget taset, saavutades oma kaalukategooria esikoha. Märkimisväärne oli tulemus just jõutõmbe poolest. 315kg-ne jõutõmme vaid 16 aastase noormehe poolt oli suur vägitegu. Seega olid ootused tiitlivõistluseks põhjendatult kõrged.

Kõik aga ei läinud plaanipäraselt. Rebane naases võistluselt jõutõmbe hõbemedaliga (305kg) ning kogusumma neljanda kohaga. “Tulemused polnud ideaalsed, sest olid mõjutatud mitme teguri poolt, näiteks bussisõit ja söömise rutiin nihkus veidi reisi tõttu. Sain uue kogemuse selles mõttes, et nüüd tean, kuidas välisvõistlustel asjad käivad ja kuidas käituda teatud olukordades- on mõtekas minna kindla peale välja.” 

Rebase tulevikuplaanid on suured: “2023 aastal jahin noorte MM-i medaleid, see on viimane aasta noorte vanuseklassis.”

-120kg noorte meeste seas tuli 6. kohale Henrik Högström, kes leiab, et võistlus ei läinud seekord plaanipäraselt ning valmistub juba järgmise aasta võistlusteks.

Eesti jõutõsteliidu president Alexander Andrusenko võtab noorte võistluse kokku positiivse sõnumiga: ”Mul on väga hea meel, et meil on viimasel ajal üles kasvanud väga tugevaid jõutõstjaid just noorte klassis. Vahepeal on meil noorte seas olnud rahvusvahelistel võistlustel pigem madalseis, aga viimased paar aastat on olnud väga edukad ja medalisadu on olnud meeletu. Just noorte üle on kõige parem meel, sest nemad on jõutõstmise tulevik ja nendest võivad välja kasvada sportlased, kes hakkavad ka täiskasvanute klassis Eesti au kõrgel hoidma. Tahan tänade nende treenereid, kes on teinud suurepärast tööd noorte juhendamisel! Loodan väga, et nad jätkavad oma sportlaskarjääri ja seda ilma vigastusteta.”

Juuniorite arvestuses võistles Eestist kaks meest. Kaarel Kolter saavutas -120kg juuniorite meeste seas kõrge 5. koha, kogusummaga 812.5kg, võites ühtlasi 212.5kg-se lamades surumise eest ka pronksmedali. Varasemalt kergejõustikuga tegelenud Kolter on tänaseks olnud jõutõstmisega seotud 7 aastat. EM-i järgselt tunneb, et nii kükis kui jõutõmbes suutis oma potentsiaali suurepäraselt realiseerida, kuid surumises jäi veel varu sisse. Ka Kolter ei jää oma eesmärkide osas tagasihoidlikuks: ”Tulevikus plaanin nii EM-ilt ja kui MM-ilt kindlasti ühe kulla koju tuua.” on mees kindel.

Samas kategoorias võistles teinegi eesti mees, Mario Kang, kes saavutas 15. koha.

“Kaarel Kolter on järjekordselt näidanud suurepärast arengut. Alles mõni kuu tagasi oli tema kogusumma 780kg ja nüüd juba 812,5kg! Olen kindel, et Kaarel on üks andekamaid jõutõstjaid Eestis ja arvestades tema geneetikat ja töötahet – kui ta samamoodi jätkab, siis mõne aasta pärast näeme tema esituses maailma tasemel tulemusi nii juuniorides kui ka avatud klassis. See noormees on lihtsalt jõutõstmise jaoks loodud!” kiidab noort sportlast alaliidu president.

Avatud klassis võistles Eestist samuti kaks meest- Roland Desjatski kuni 83kg kaaluvate meeste seas ning Siim Salin kuni 120kg meeste kategoorias.

Reedel, 2. detsembril võistelnud Desjatski lõpetas kogusummaga 657.5kg oma kategooria 16. kohal. Oma trumpalal, jõutõmbes, tõusis ta aga kõrgele 5. kohale tulemusega 305kg. “Euroopa meistrivõistluste organisatoorse poolega jääin väga rahule, enda tulemuste osas mitte nii väga, sest eesmärk oli siiski üksikala medal.” Pronksmedal võideti selles kaalus erakordselt kõrge taseme ja 322.5kg-ga. 34- aastase Desjatski seni parim võistlustulemus 313kg jääb sellest veel vaid kiviviske kaugusele. Mitmekülgse sporditaustaga mees tegeles enne jõutõstmist isegi breiktantsuga kuid edasised plaanid on suuresti seotud jõutõstmisega: “Eesmärk on edasi treenida, saada tugevamaks, võistelda nii eestis kui ka välisareenil ja püstitada uusi rekordeid.”

Euroopa meistrivõistlustele tõmbas joone alla pühapäeval, 4. detsembril, kuni 120kg meeste 19 võistleja seas 9. kohale tõusnud Siim Salin. 27 aastase mehe jaoks oli tegu esimese rahvusvahelise võistlusega avatud klassis. “Suurimaks eesmärgiks oli tulla kümne parema hulka. Kõik eeldused selleks olid olemas, sest pääsesin tänu selle hooaja tulemustele A gruppi (8 tugevama hulka).” 

Esmalt korvpalli kõrvalt jõutreeninguteni jõudnud Salin on jõutõstmises tänaseks võistelnud juba 8 aastat ning planeerib oma sportlaskarjääri pikemalt ette: “Pikemas perspektiivis sooviks rahvusvahelistel võistlustel medali võita. Lühemas perspektiivis sooviks järgmine aasta esi kuue hulka jõuda Euroopa meistrivõistlustel.”

Alaliidu president Alexander Andrusenko tõdeb, et jõutõstmine on kiiresti arenev ja maailmas populaarsust koguv ala ning kiidab oma alaliidu sportlaste saavutusi: “Eesti jõutõstjad on näidanud väga kiiret arengut, kusjuures vaatamata stereotüüpidele on väga häid tulemusi näidanud ka naised, kelle seas on jõutõstmine  aina populaarsemaks saamas. Jõutõstmine on selline ala, kus näiteks pealtnäha tavaline koolitüdruk võib olla nii andekas, et tuleb maailmameistriks.”

2023. aasta detsembris toimuvad Tartus Euroopa Meistrivõistlused klassikalises jõutõstmises. “See tõotab tulla väga huvitav ja tugeva konkurentsiga ning loodame näha Eesti koondise medaleid ka avatud klassis!” lisab Andrusenko positiivselt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga